Het komt steeds vaker voor: je bent overtuigd van de unieke meerwaarde die videoboodschappen bieden in jouw communicatiemix, maar je bent gebonden aan de beschikbare financiële middelen in jouw organisatie. Onder het motto ‘wat je zelf doet, doe je meestal beter’ ga je zelf aan de slag met een videocamera.

Het opnemen van een videoboodschap of een testimonial is best wel te doen voor een beginnend filmer, mits je enkele basisregels in acht houdt. Hieronder geef ik de vijf meest voorkomende fouten die werden gemaakt door jouw voorgangers.

  1. Locatie
    Kies een goede locatie waar je rustig aan de slag kan. Zorg ervoor dat je niet om de haverklap wordt gestoord door collega’s of externe geluiden (bv. een voorbijrijdende tram). Geef de voorkeur aan een locatie die aangekleed is zodat het geluid niet weerkaatst. In een kale spreekruimte heb je vaak een bekrompen gevoel en weergalmt de stem van de spreker onnodig.
  2. Achtergrond
    Zoek naar een juiste balans tussen een rustige en drukke achtergrond. Een witte egale muur komt snel saai over, zeker bij lange testimonials. De muur mag best wat aangekleed worden met een toepasselijke poster of banner. Een grote kamerplant of een beeldje hielpen me vaak in het verleden. Plaats deze objecten niet vlak achter de spreker, maar speel met de afstand zodat je diepte creëert in je beeld. Als je de spreker vlak voor een muur plaatst, dan lijkt het alsof deze persoon op de muur ‘plakt’.
  3. Beeldkader
    Pas de klassieke 1/3-beeldregel toe: plaats jouw spreker niet in het midden van jouw beeld, maar op 1/3 van je beeld. Deins niet terug om iemand in close-up te nemen (hoofd tot schouders). Laat een beetje ruimte boven het hoofd. Te veel ruimte zal jouw spreker minimaliseren in beeld. Zorg ervoor dat je spreker steeds wegkijkt van de beeldrand. Wanneer je de spreker links op 1/3 uitlijnt, dan laat je de spreker naar de rechterkant van jouw beeld kijken. En vice versa. Zo creëer je ‘kijkruimte’.
  4. Licht
    Plaats nooit een spreker voor het venster, want dan film je tegen het licht in. Dezelfde regel geldt wanneer je foto’s neemt: neem nooit een foto tegen het zonlicht in. Kies een ruimte waar voldoende licht aanwezig is (natuurlijk licht of kunstlicht). Het nadeel van natuurlijk licht is dat je onderhevig bent aan de zonnestand. Wanneer de wolken voor de zon schuiven, heb je bijgevolg ook minder licht op je spreker. Kunstlicht heeft dan weer het nadeel ‘koel’ over te komen. Zoek dan een ruimte die een ‘warme’ indruk geeft.
  5. Geluid
    Wellicht het allerbelangrijkste in een video is geluid! Contradictorisch, toch? Jawel, je beeldkader mag nog zo mooi zijn, geluid is belangrijk in dit geval aangezien het verhaal primeert in een testimonial. Het beeld creëert de juiste setting en helpt bij de uitstraling van jouw merk/organisatie. Hanteer een reportersstijl: houd de microfoon zelf vast. Leg hem in geen geval op een tafel, want in dat geval vang je voornamelijk de basklanken op. Bovendien zal je elke trilling van de tafel waarnemen, bv. wanneer de spreker een handgebaar maakt en op tafel klopt. Indien voorhanden, kan je ook een dasspeldmicrofoon gebruiken of een ‘shotgun’ microfoon. Een dasspeld is ideaal, maar nogal gevoelig wanneer je niet gewoon bent ermee te werken. Je loopt snel het risico om de dasspeldmicrofoon verkeerd op te spelden waardoor hij schuift over de kledij van de spreker (met vervelende geluiden als gevolg). Een ‘shotgun’ microfoon is makkelijker te hanteren. Luister altijd mee via een hoofdtelefoon of oortjes naar het geluid dat de camera opneemt. Zo kan je onmiddellijk bijsturen en spaar je jezelf slapeloze nachten in montage uit.

Veel succes! Benieuwd naar jullie resultaat!

 

 

 

Geef een reactie