Zullen tracking camera’s binnenkort echte cameramannen voorgoed vervangen tijdens conferenties of lesopnames? Niet helemaal. Hoewel de technologie van gezichtsherkenning en infrarood tracking veelbelovend is, staat de volledige automatisering van lecture captures nog in zijn kinderschoenen.
Recent had ik het genoegen een demonstratie bij te wonen van een tracking camera met gezichtsherkenning georganiseerd door het Nederlandse Presentations 2 Go. Wordt mijn functie als regisseur of cameraman binnenkort overbodig? Neen. Geloof ik in de nieuwe mogelijkheden die tracking camera’s bieden d.m.v. gezichtsherkenning? Ja.
Hoe werkt het?
De tracking camera is een standaard full HD PTZ-camera (Pan-Tilt-Zoom). Dat wil zeggen dat de camera bijna volledig rond zijn eigen as kan draaien (-170°~ +170°), op- en neerwaarts kan filmen (-30°~ +90°), en kan in- of uitzoomen (20x optical zoom, 12x digital zoom). In de sokkel van de camera zit een extra, kleinere cameralens ingebouwd dat steeds een ‘wide angle’-beeld weergeeft. Aan de hand van dit beeld kan je via een laptop de tracking camera configureren. Via de meegeleverde software geef je aan binnen welke zone de spreker zich verplaatst en dus tot waar de camera maximaal mag filmen. Om te vermijden dat de camera zich focust op een toeschouwer die zich binnen deze zone bevindt, kan je ook specifieke plekken uitsluiten. Dit is noodzakelijk omdat de tracking camera werkt op basis van infrarood stralen. Het menselijke gezicht straalt infrarood signalen uit. De tracking camera gaat binnen de aangegeven ‘veiligheidszone’ op zoek naar infrarood stralen (van het gezicht van de spreker). Eénmaal vastgesteld, zal de tracking camera dit gezicht blijven volgen zolang er geen tweede individu in de ‘veiligheidszone’ komt, die op zijn beurt ook infrarood stralen uitstuurt.
Andere tracking camera’s werken o.b.v. een draadloos signaal dat wordt gegenereerd door een zender ter grootte van een kleine afstandsbediening. De spreker houdt deze zender in zijn zakken waardoor de camera hem automatisch volgt. Bij dit ‘verouderd’ systeem word je geconfronteerd met twee grote nadelen: (1) wanneer de sprekers elkaar snel opvolgen, gebeurt het wel eens dat de eerste spreker vergeet de zender door te geven aan de volgende spreker. Bijgevolg registreert je opname wel de klank van de nieuwe spreker, maar blijft de camera de eerste spreker volgen doorheen de zaal. Daarnaast (2) focust de camera zich op de zender en niet op de bewegingen van de spreker. Wanneer de spreker ter plaatse blijft staan, maar grote armbewegingen maakt, zal dit niet worden opgevangen door de camera. Dit maakt dat ik persoonlijk voorstander ben van een infrarood tracking systeem.
De tracking camera wordt op een standaard lichtstatief (bv. Manfrotto) geplaatst in de zaal op zo’n 6 tot 8 meter afstand van de spreker. Het toestel kan via HD-SDI worden aangesloten op een projector of op een recorder om lesopnames te maken (en dus om het camerabeeld te combineren met het aanwezige geluidssysteem en de powerpoint).
Technologie nog niet op punt
De gezichtsherkenningsfunctie werkte niet naar behoren tijdens de demonstratie. Een tweede spreker betrad het podium waarna de eerste spreker plaats nam in het publiek. De tracking camera weigerde het gezicht van de (nieuwe) tweede spreker te herkennen. Daardoor schakelde de tracking camera over naar een ruim, statisch beeld. In tegenstelling tot oude systemen die de eerste spreker zouden blijven volgen, is deze nieuwe tracking camera zo geprogrammeerd dat hij een ruim beeld weergeeft wanneer hij geen sprekers detecteert. Ook wanneer de spreker tijdens zijn presentatie doorheen de zaal liep, weigerde de tracking camera om zijn object vlot te volgen.
Niet te onderschatten is de tijd nodig om de tracking camera te configureren. Dit kan je parten spelen als je op verplaatsing werkt. Een cameraman kan zich sneller aanpassen aan een nieuwe omgeving. Het toestel wordt aangestuurd met een laptop (via de meegeleverde software) of met een PTZ-controller.
De tracking camera kost nog een slordige €4.100 euro, recorder of opnamesysteem niet inbegrepen. Vanuit financieel perspectief zou ik deze tracking camera enkel overwegen wanneer je veelvuldig opnames maakt van hoorcolleges waarbij slechts één spreker op het podium blijft. Maak je slechts sporadisch lesopnames of loopt je spreker rond in de zaal, dan zou ik me richten op goedkopere PTZ-camera’s of een cameraman inschakelen.
To track or not to track?
Hoewel de tracking camera op zich een prettig toestel is, biedt de gezichtsherkenningsfunctie voorlopig weinig soelaas. De nieuwe technologie heeft zeker potentieel om door te groeien tot een volwaardig alternatief voor de bestaande systemen, maar het zal hoofdzakelijk een toestel zijn om als vaste installatie in te bouwen in een ruimte waar veelvuldige opnames worden gemaakt.